2018 YILININ İLK HEYETİ FİLDİŞİ SAHİLİ'NE DÜZENLENDİ

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, 24-26 Ocak 2018 tarihinde, Fildişi Sahili'nin en büyük şehri olan Abican'da gerçekleştirildi. Heyete, TİM Başkan Vekili Sn. Mustafa ÇIKRIKÇIOĞLU başkanlık etti.

Ticaret Heyeti kapsamında düzenlenen, 200'ün üzerinde kişinin katıldığı forum saat 10.00'da, Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası Birinci Başkan Vekili Sn. Parfait Kouassi'nin açılış konuşması ile başladı. Sn. Kouassi, Fildişi Sahili'nin gelişmesi süecinde sağlıklı bir iş ortamının oluşturulması ve çekici bir yatırım sisteminin oluşturulması ile istikrarlı bir ekonomi yönetiminin önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye ile Fildişi Sahili ilişkilerinin 1998 yılından bu yana güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Kouassi, 2017 yılında ikili ticaret hacminin artarak 428 milyon dolara yükseldiğini ve ikili ticaretimizde Türkiye'nin çok çeşitli mallar satmasına karşılık Fildişi Sahili'nin Türkiye'ye ihracatının büyük bir kısmını kakaounun oluşturduğunu söyledi. Fildişi Sahili'nde 50 Türk şirketinin 100 milyon doların üzerinde yatırımı olduğunu aktaran Başkan Vekili, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artrak devam edeceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Sn. Kouassi'nin ardından söz alan TİM Başkanvekili Sn. Mustafa Çıkrıkçıoğlu, 69 bin ihracatçının temsilcisi olarak Afrika'nın parlayan yıldızlarından biri olan Fildişi Sahili ile ticari münasebetlerimizi oldukça önemsediğimizi belirtti. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi olan Fildişi Sahili'nin önümüzdeki yıllarda %7'nin üzerinde büyüme kaydetmesinin beklendiğini vurgulayan Çıkrıkçıoğlu, Türkiye'nin yüksek büyüme kaydeden ülkelerden birisi olması sebebiyle iki ülke arasındaki ticaret rakamlarının çok daha yukarılara çıkması gerektiğini ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2016 yılında Fildişi Sahili'ne gerçekleştirdiği ziyarette ifade ettiği gibi ikili ticaret hacmimizin 1 milyar dolara yükselmesi gerektiğini söyleyen Çıkrıkçıoğlu, düzenlemiş olduğumuz ticaret heyetinin bu amaca hizmet edecek önemli bir organizasyon olduğuna işaret etti.

Sayın Çıkrıkçıoğlu'nun ardından söz alan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Sayın Aytaç Yenal, Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki mesafenin uzun olmasına karşın, Abican'ın bölgenin en önemli limanına sahip olması ve THY'nin Fildişi Sahili'ne direkt uçuşlarının artması ile birlikte iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha yukarılara tırmanacağına inandığını söyledi. Bununla birlikte, iki ülke arasında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın da oldukça önem arz ettiğini ifade eden Yenal, aynı zamanda ECOWAS üyesi bir ülke olan Fildişi Sahili'nin, Türkiye'nin ECOWAS'a büyük önem vermesi sebebiyle Türk iş insanları için çok önemli bir pazar olduğunu sözlerine ekledi.

Son olarak söz alan Türkiye Cumhuriyeti Abican Büyükelçisi Sayın Esra Demir, 2013 yılında Ankara'da Fildişi Sahili Büyükelçiliği'nin açılışı, 2015 yılı Mart ayında da Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Sayın Alassane Vattara'nın Türkiye'yi ziyaretine mütekip 2016 yılı Şubat ayında Sayın Cumhurbakanımızın Fildişi Sahili ziyaretleri ve bu ziyaretler sırasında imzalanan ikili anlaşmaların, Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki ilişkilerin güçlenmesi adına büyük önem taşıdığını ifade etti. Uzun zamandır Fildişi Sahili'nde inşaat ve kamu projelerinde yatırım yapan Türk şirketlerinin işlerinin başarıyla yürütmelerinden gurur duyduğunu ifade eden Sayın Demir, ekonomik ilişkilerimizin daha yukarılara çıkması adına daha çeşitli sektörlerde de Türk firmalarının bulunmasını istediğini, söz konusu heyetimizde de bu amaca dönük olarak birçok sektörden firmanın katılım sağlamasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Konuşmaların ardından Türk firma temsilcileri ve Fildişi Sahili'nde yerleşik iş insanları arasında ikili iş görüşmelerine geçildi. 26 yerli Türk firma ve 180'in üzerinde Fildişi Sahili'li iş insanın katıldığı toplantılar kapsamında, yaklaşık 450 civarında iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Bu sayfa 26 Ocak 2018 Cuma tarihinde yayınlanmıştır.