Cumhurbaşkanı Erdoğan: '' Türkiye, Tüm Yatırımcıları Cezbeden Bir Ülke''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İnovasyon ve Girişimcilik Haftası Kapanış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, etkinliğin, hayırlı neticeler doğurmasını temenni etti.

Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkür eden Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası'nın, İstanbul'un küresel kimliği de dikkate alınarak, Türkiye inovasyon ve Girişimcilik Haftası haline dönüştürülmesini de isabetli bir karar olarak gördüğünün altını çizdi.

Böylece hem İstanbul'u girişimcilik konusunda uluslararası bir marka haline getirme hem de Türkiye'den milyar dolarlık girişimciler çıkarma doğrultusunda birlikte çalışabileceklerini vurgulayan Erdoğan, 2014 yılından beri Anadolu'ya yayılmış olan bu etkinliğin ilgili tüm kesimleri bir araya getiriyor olmasının da ayrıca önemli olduğunu dile getirdi.

Hafta boyunca tecrübeleri, birikimleri, tenkit ve teklifleriyle katılımcılara ilham veren tüm konuşmacıları da kutlayan Erdoğan, projeleri sergilenen ve değerlendirme sonunda ilk üçe girerek ödüle layık görülen yerli ve yabancı girişimcileri de tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnovatif Projesi kapsamında 5 kategoride ödül alan firmaların temsilcilerini, üniversite-sanayi iş birliğine dayanan, inovasyon odaklı mentorluk programı kapsamında sertifika alan kişileri de kutladı. Erdoğan, etkinliğin ileriki yıllarda daha da zenginleşerek süreceğine inandığını söyledi.

GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARINI HAREKETE GEÇİRMELİYİZ

Türkiye'nin uluslararası rekabetteki gücünü artıracak girişimlerin neşvünema bulmasını sağlamak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Kamunun, üniversitelerin ve özel teşebbüsün desteklediği girişimcilik ve kuluçka merkezleri, bu bakımdan önem arz ediyor. Hedeflerimize ulaşmak için, kamunun sunduğu desteklerin yanı sıra aynı amaçla yatırım yapan girişim sermayesi fonlarını da harekete geçirmeliyiz. Özel sermaye fonları sektörünün son yıllarda ulusal varlık fonları, yatırım fonları, aile şirketleri, nitelikli yatırımcılardan kayda değer bir meblağ topladığını biliyoruz." dedi.

Dünyada 2008'de 4 bin 700 civarında bulunan özel sermaye fonu sayısının bugün 7 binin üzerine çıktığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu fonlar yaklaşık 4 trilyon dolarlık bir kaynağı yönetiyorlar. Sektörün gelecek 10 yılda 15 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Bu pastadan daha fazla pay alabilmek için hem ümit vadeden girişimcilere hem de başarılı fon yöneticilerine ihtiyacımız var. Diğer taraftan büyük şirketlerin kurduğu girişim sermayesi fonları, sadece 2017 yılının ilk yarısında dünya genelinde 13 milyar doların üzerinde yatırım yapmış durumdalar. Ülkemizdeki büyük şirketlerimizin de benzer şekilde fonlar kurarak, girişimcilere yatırım yapmalarını bekliyoruz. Buradaki destek sadece maddi olarak değil, tecrübe paylaşımı şeklinde de olmalıdır. Basiretli iş adamlarımız, tecrübelerini genç iş adamlarımıza, bunun yanında genç girişimcilerimize aktararak, onların fırsatları görmelerini temin etmelidir."

Teknik destek konusunda ise hem kamu kurumlarının hem de özel sektör örgütlerinin önemli çalışmalarının olduğuna değinen Erdoğan, burada ihracat pazarlarına yönelik olarak il, ülke ve ürün bazında pazar analizi, iş fırsatları ve rekabetçiliği artırma konularında çalışmalar yapan TİM'e teşekkür etti.

Türkiye'de paylaşarak büyüme ve daha büyük ekonomik değer üretme anlayışının kökleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küçük olsun benim olsun zihniyeti aynen 'Yeni icat çıkarma.' sözünde olduğu gibi, yenilikler yaparak büyümenin önünde bir engel olarak duruyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, TÜM YATIRIMCILARI CEZBEDEN BİR ÜLKE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde Türkiye'nin hız kazanan ekonomisine yönelik olumsuz algı oluşturma çabalarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bu algı çabasının tam tersine, sahip olduğu büyük potansiyel yanında tüm yatırımcıları cezbeden bir ülke olma özelliğini güçlendirerek sürdürüyor. Ülkemizin küresel sisteme entegre bir ekonomiye sahip olduğunu, burada iş yapan herkes aslında gayet iyi biliyor. Ülkemizde faaliyet gösteren, iç pazarla birlikte yurt dışına da üretim yapan, bunun için de yerli tedarik ağlarını kullanan yatırımcıların sayısının sürekli artması, net bir şekilde şunu ortaya koyuyor: Bu durumun girişimciler açısından anlamı, ülkemizde ortaklık kurabilecekleri, ürünlerini pazarlayabilecekleri, araştırma geliştirme kapasitelerinden yararlanabilecekleri çok sayıda ortak bulabileceklerdir."

İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK HAFTASI FOTOĞRAFLARI;

BİRİNCİ GÜN İÇİN TIKLAYINIZ