İHRACATÇILARA UGANDA'DA YOĞUN İLGİ

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Uganda İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, 22-25 Ağustos 2017 tarihinde, Uganda'nın başkenti Kampala'da gerçekleştirildi. Heyete, TİM Başkan Vekili Sn. Mustafa ÇIKRIKÇIOĞLU başkanlık etti.

Ticaret Heyeti kapsamında düzenlenen, 200'ün üzerinde kişinin katıldığı forum saat 10.00'da, Kampala Maslahatgüzarımız Sn. Volkan ŞAHİNKAYA'nın açılış konuşması ile başladı. Sn. ŞAHİNKAYA, 2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Uganda ziyaretinin ardından TİM tarafından düzenlenen bu heyetin iki ülkenin ticari ilişkilerini önemli ölçüde güçlendireceğini belirtti. Türkiye ve Uganda arasındaki ekonomik ilişkilerimizin gelişmesinde iki ülke arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması imzalanmasının oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Sn. ŞAHİNKAYA'nın ardından söz alan Uganda Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sn. Ezra Rubanda, 15 Temmuz'un yıldönümü ardından Türk halkının demokrasiyi savunma mücadelesini takdir ettiğini, TİM'in ziyareti öncesinde özel sektör olarak Türkiye ile ilişkilerimizi nasıl geliştirebilirize yönelik çalıştıklarını belirtti. Uganda'nın Türkiye için bölgede bir ticaret merkezi haline gelebileceğini ifade eden Rubanda, önümüzdeki dönemde karşılıklı ticari ilişkilerimizin çok daha güçleneceğine inandığını ifade etti. Rubanda'nın ardınan söz olan Uganda Özel Sektör Kuruluşu üyesi Sn. Elly Karubanga ise Türkiye'nin son yıllarda önemli bir ekonomik performans sergilediğini, Uganda'da petrol bulunmasıyla birlikte 2020 yılında yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım ile petrol üretimine geçileceğini ve Türk yatırımcılarının Uganda'ya yatırım yapmalarının tam zamanı olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarında son olarak Heyet Başkanı TİM Başkanvekili Sn. Mustafa ÇIKRIKÇIOĞLU konuşma yaptı. Sn. ÇIKRIKÇIOĞLU konuşmasında Türkiye ve Uganda'nın ikili ticaret hacminin son yıllarda küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere paralel olarak gerilediğini, ancak bundan sonraki süreçte hedefimizin bu rakamı tekrar rekor seviyelere taşımak olduğunu belirtti. Türkiye'nin Afrika stratejisi doğrultusunda Uganda'ya ayrı bir önem verdiğimizi belirten ÇIKRIKÇIOĞLU, iki ülke arasında ya da Doğu Afrika Topluluğu ile imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının Türkiye ve Uganda arasındaki ticareti önemli ölçüde canlandıracağını ve Türkiye'den de bu ülkeye ciddi anlamda yatırım yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Türk firma temsilcileri ve Ugandalı iş insanları arasında ikili iş görüşmelerine geçildi. 22 yerli Türk firma ve 200'ün üzerinde Ugandalı iş insanın ve 100'ün üzerinde Ugandalı firmanın katıldığı toplantılar kapsamında, yaklaşık 400 civarında iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Heyet Fotoğrafları İçin Tıklayın

Bu sayfa en son 24 Ağustos 2017 Perşembe tarihinde güncellenmiştir.