KANADA TİCARET HEYETİ TAMAMLANDI

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonunda ve UİB işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-Kanada İş Forumu ve ikili iş görüşmeleri, 4-7 Aralık 2017 tarihinde, Kanada'nın Toronto şehrinde gerçekleştirildi. Heyete, TİM Başkan Vekili  Süleyman KOCASERT başkanlık etti.

Ticaret Heyeti kapsamında düzenlenen İş Forumu'nda 24 Türk firmasından 27 iş insanıyla birlikte Kanada tarafından 80'in üzerinde iş insanı katılım gösterdi. Açılış konuşmasını Türkiye'nin Ottava Büyükelçisi  Selçuk ÜNAL yaptı. ÜNAL, söz konusu heyetimizin bu sene içerisinde Kanada'ya gelen dördüncü ve en kalabalık heyet olduğunu belirterek önümüzdeki dönemde bu heyetlerin çok daha yoğun bir şekilde yapılacağını umduğunu belirtti.  ÜNAL, Kanada'nın dış ticaretinde ABD'nin çok büyük bir yer tuttuğunu, ancak ABD'de üretilen ürünlerin birçoğunun Türkiye'de de üretildiğini ve çok daha uygun maliyetle bizim bu ürünleri Kanada'ya satabileceğimizi ifade etti. Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden olduğunu ifade eden ÜNAL, Türkiye'nin yakalamış olduğu ekonomik istikrar ile birlikte önemli oranlarda doğrudan yabancı yatırım çektiğini ve mega projelerle birlikte ciddi anlamda ekonomik atılım gerçekleştirdiğini belirtti

Sayın Büyükelçimizin ardından kürsüye çıkan Toronto Belediyesi Başkan Yardımcısı Denzil Minnan-Wong, Türkiye'nin ne kadar büyük bir ülke olduğunun, İstanbul'un ne kadar önemli bir şehir olduğunun farkında olduklarını, güçlü büyüme oranı ile birlikte tekstil, hazır giyim, gıda ve inşaat sektörlerinde dünya genelinde bilindiğini ifade etti. Böyle önemli bir ülkenin Toronto ile önemli işbirliklerine imza atacağına inandığını da sözlerine ekledi. Ontario Eyaleti Araştırma, İnovasyon ve Bilim Bakanı Reza Moridi ise Türkiye'ye defalarca seyahat ettiğini, Türkiye'nin bölgesinde çok önemli bir ülke olduğunu ve Türkiye ile birçok üniversite ile ortak araştırma geliştirme faaliyetleri yürütmüş olduğunu ifade etti.  Moridi, güçlü bir ekonomik performans gösteren Türkiye ile Ar-Ge ve inovasyon alanında da Ontario ve Kanada olarak işbirliğine gitmek istediklerini sözlerine ekledi.

Açılış bölümünde son olarak TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert konuşma yaptı. Kocasert konuşmasında Türkiye ve Kanada'nın çok önemli ekonomik bağlara sahip iki müttefik G20 üyesi ülke olduğunu ifade etti. Kanada'nın ABD'nin ardından Amerika kıtasının en büyük ekonomilerinden olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıllarda gerilemesine rağmen 2016 ve 2017 yıllarında tekrar toparlanarak rekor seviyeye yükseldiğini belirten Kocasert, AB ile Kanada arasında imzalanan serbest ticarete anlaşmasının (CETA) Türkiye ile Kanada arasındaki ticaretin olumsuz etkilenmemesi için en kısa zamanda Türkiye ile Kanada arasındaki STA müzakerelerinin sonuçlanması gerektiğini söyledi.

Toplu fotoğraf çekimi ve hediye takdiminin ardından sona eren forumun ardından, Türk firma temsilcileri ve Kanadalı iş insanları arasında ikili iş görüşmelerine geçildi. 24 Türk firma ve 80'in üzerinde Kanadalı iş insanın katıldığı toplantılar kapsamında, 200'ün üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirildi.

İş Forumunun ardından heyetin ikinci gününde, TİM Heyeti Toronto'ya çok yakın önemli sanayi şehirleri olan Mississauga ve Brampton'da bulunan ticaret odalarını yerinde ziyaret ederek bu bölgelerdeki iş insanlarıyla iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Bu sayfa 15 Aralık 2017 Cuma tarihinde yayınlanmıştır.