Körfezin İncisi Katar'da İhracatçılarımıza Yoğun İlgi

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda 19-22 Şubat 2018 tarihleri arasında düzenlenen Katar Ticaret Heyeti, ülkenin başkenti Doha'da gerçekleştirildi. Heyet kapsamında düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu ve ikili iş görüşmelerine Katarlı iş insanları yoğun ilgi gösterdi.

Katar Ticaret Heyeti'ne, medikal, tütün, alüminyum, fındık, çelik, kimyasal maddeler, unlu mamuller, elektrik, seracılık, temizlik maddeleri, tarımsal mamuller, mobilya, mutfak eşyaları, çikolata ve şekerli mamuller, çimento, gıda, meyve-sebze mamulleri, demir, hazır gıda ve elektronik cihaz sektörlerinde faaliyet gösteren 37 firmadan 45 Türk işadamı/işkadını katıldı. Heyetimize, Meclisimiz Yönetim Kurulu üyesi Sn. Ahmet GÜLEÇ başkanlık etti.

Katar İş Forumu, Katar Ticaret Odası Başkan Vekili Sn. Muhammed Bin Ahmed Bin Towar Al-Kuwari'nin açılış konuşmasıyla başladı.

Al-Kuwari, konuşmasında Türkiye ile Katar ilişkilerinin son yıllarda çok büyük ilerleme kaydettiğini belirterek, iki ülke özel sektörünün çok önemli iş bağlantılarına imza attığının altını çizdi.

Al-Kuwari, Katar'da hâlihazırda 205 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin 19'unun, tamamen Türk sermayeli olduğunu, yine Türkiye'nin Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası altyapı çalışmaları kapsamında ülkelerinde 12,5 milyon dolarlık yatırım yaptığını da sözlerine ekledi. Kuwari, sözlerine Katar Ticaret Odası'nın Türk iş insanlarına her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirterek son verdi.

Forumun devamında gerçekleştirilen, ülkemizi ve Meclisimizi tanıtan video gösterimi ise salondan büyük alkış ve beğeni topladı.

Akabinde kürsüyü teşrif eden Meclisimiz Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Ahmet GÜLEÇ ise, Meclisimizin Katar ile yakın ilişkisine değinerek, ülke ile ikili ticaretimize ilişkin detaylı bilgiler paylaştı. Konuşmasında Katar ile olan ekonomik ve ticari ilişkilerin, heyetimizden sonra daha da artmasını temenni eden Sn. GÜLEÇ, Katarlı İş İnsanlarını Meclisimizce gerçekleştirilecek etkinliklere davet etti.

Heyet Başkanımızın ardından konuşma yapan Ekonomi Bakanlığımız İhracat Genel Müdür Yardımcısı Sn. Aytaç YENAL ise, ülkemizin genel ekonomik verileri hakkında paylaşımlar yaparak, Katar ile ikili ticaretimizin artması gerektiğini vurguladı.

Sn. YENAL, Türkiye ile Katar ikili ticaretinin olumlu seyrettiğini ifade etmekle birlikte, Türkiye'nin Katar'ın ithalatında yalnızca %1,7 pay aldığını ve ikili ticaretin mevcut potansiyeli yansıtmadığını vurguladı.

Forumun sonunda ise Doha Büyükelçimiz Sn. Fikret ÖZER kürsüyü teşrif etti. Söz konusu etkinliğin organizasyonunda emeği geçen Meclisimize özel olarak teşekkürlerini ileten Sn. Büyükelçi, ülkemizin 2017 yılında ihracatının artmasında Meclisimizin önemli bir görev üstlendiğini, Katar ile ülkemiz arasındaki ticari ilişkilerin daha da atması için bu tür etkinliklerin daha sık düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hediye merasimi ve toplu fotoğraf çekimi ile birlikte sona eren Türkiye-Katar İş Forumu'nun ardından başlayan ikili iş görüşmelerinde ise, 37 firmadan 45 iş insanımız ile 191 Katarlı firma temsilcisi arasında yaklaşık 600 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Heyet Başkanımız Sn. Ahmet GÜLEÇ, iş forumu ve devamındaki ikili iş görüşmeleri sırasında, Katar'ın en büyük TV kanallarından QTV ve yine ülkenin büyük gazetelerinden Alarabyajaded'in aralarında yer aldığı 4 önemli basın/yayın kuruluşuna röportaj verdi.