Latin Amerika Çıkarmasında İlk Durak: Brezilya

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda 11-16 Mart 2018 tarihleri arasında düzenlenen Brezilya-Şili Ticaret Heyeti'nin Brezilya ayağı, ülkenin ticari başkenti San Paulo'da gerçekleştirildi. Heyet kapsamında düzenlenen Türkiye-Brezilya İş Forumu ve ikili iş görüşmelerine Brezilyalı iş insanları yoğun ilgi gösterdi.

Brezilya Ticaret Heyeti'ne, demir-çelik, hazır giyim ve tekstil, makine ve aksamları, elektrik-elektronik, otomotiv, kozmetik, kimyevi ürünler, çimento, madencilik, medikal, petrokimya, alüminyum, küçük ev aletleri, yaş meyve-sebze ile zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde faaliyet gösteren 21 firmadan 27 Türk işadamı/işkadını katıldı. Heyetimize, Meclisimiz Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Bülent AYMEN başkanlık etti.

Türkiye-Brezilya İş Forumu, heyet kapsamındaki muadil kuruluş olan Sao Paulo Ticaret Odası binasının konferans salonunda, Oda Başkan Vekili Sn. Roberto Ticoulat'ın açılış konuşmasıyla başladı.

TICOULAT: TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Ticoulat, Meclisimize ve Sao Paulo Başkonsolosluğumuza teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye ile Brezilya'nin uzun yıllardır iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki bölgesel güç olduğunu belirtti.  Ülkemizin son yıllarda yaptığı ekonomik atılım ile birlikte tüm dünyada saygı gören büyük bir ülke olduğunun altını çizen Ticoulat, Türkiye'nin uluslararası pazarın oldukça önemli bir oyuncusu olduğunu ifade etti.

Ülke olarak Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesine büyük önem verdiklerini, Türkiye'nin başta AB olmak üzere bölgesel entegrasyon faaliyetlerini yakından takip ettiklerini söyleyen Başkan Vekili Ticoulat konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Güney Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya, son yıllarda gösterdiği başarıyla dünyanın da en büyük 5. ekonomisi oldu. Bu başarıda Brezilya'daki 450 ticaret odasının temsil edildiği Sao Paulo Ticaret Odası'nın da büyük payı bulunuyor. Bugün, 44 milyonluk nüfusuyla dünyanın da ticaret başkentlerinden biri olan Sao Paulo'da yapılacak iş görüşmelerinde, Brezilya'nın en büyük şirketleri ile Türk şirketler arasında önemli iş bağlantıları kurulacağına inanıyorum.”

GEDİK: BREZİLYA PAZARINDA YETERİNCE TANINMIYORUZ

Sao Paulo Başkonsolosumuz Serkan Gedik ise Brezilya'nın iş dünyası büyük bir potansiyel barındırdığını belirterek, Türkiye ile Brezilya arasındaki dış ticaret hacmi yüksek olsa da Türk firmalarının Brezilya pazarında yeterince tanınmadığını, dolayısıyla bu tür ticaret heyetlerin ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesinde oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Başta TİM olmak üzere, Ekonomi Bakanlığımız koordinasyonunda ülkemizde faaliyet gösteren tüm STK'lar tarafından ortak bir çatı altında Sao Paulo'da bir temsilcilik açılmasının, gerek Brezilya'ya yapılan doğrudan yatırımların, gerekse ülkeye ihracatımızın artması bağlamında oldukça yararlı olabileceğini vurgulayan Başkonsolos Gedik, Brezilya pazarının zorluklarına rağmen, dinamik yapısı ve barındırdığı potansiyel itibarıyla iş insanlarımıza önemli fırsatlar yarattığını dile getirerek, bu tür ticaret heyetlerinin ardından firmalarımızın Sao Paulo'ya yapacağı münferit iş gezilerinde de, Başkonsolosluk olarak tüm desteği vermeye hazır olduklarının ayrıca altını çizdi.

Brezilya Ticaret Heyeti Başkanı Bülent Aymen ise yaptığı konuşmada, katılımcılara Meclisimizi tanıtarak, iki ülke arasındaki dış ticaret verileri ve potansiyel ürünler hakkında önemli bilgiler verdi.

Firmalarımızın Brezilya'ya yaptığı ihracatı artırmak istediklerini belirterek, bu şekilde dış ticaretin de daha dengeli bir yapıya sahip olacağını ifade eden Aymen, iki ülke arasında ticarette yaşanan güçlüklere de değindiği konuşmasında, yüksek gümrük vergilerinin daha makul seviyelere çekilmesini ve tarife dışı engellerin kaldırılmasını arzuladığını belirtti.

Büyük alkış ile beğeni toplayan ülkemizi ve meclisimizi tanıtan video gösteriminden sonra Sao Paolo Ticaret Odası Ekonomisti Ulisess Gamboa, Brezilya'nın makroekonomik göstergeleri, ekonomik ve ticari reformları ve yatırım fırsatlarına ilişkin bir sunum yaptı.

MOU İMZALANDI

Forumun sonunda,  Meclisimiz adına Heyet Başkanımız Bülent Aymen ve Sao Paulo Ticaret Odası Başkan Vekili Roberto Ticoulat tarafından iş birliği zaptı (MOU) imzalandı.

Hediye merasimi ve toplu fotoğraf çekimi ile birlikte sona eren Türkiye-Brezilya İş Forumu'nun ardından başlayan ikili iş görüşmelerde ise 21 firmadan 27 iş insanımız ile 80 Brezilya firma temsilcisi arasında yaklaşık 200 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

İkili iş görüşmeleri devam ederken heyet başkanı Bülent Aymen, Sao Paulo Sanayiciler Birliği Federasyonu (FIESP)'na bir nezaket ziyareti gerçekleştirerek, söz konusu kurumun Başkan Yardımcısı ve Sao Paulo'un önemli iş adamlarından biri olan Elias Miguel Haddad ile iki ülkenin ticari fırsatlarını değerlendiler.