Mozambik'le karşılıklı ticaret hacmimiz 23 milyon dolardan 115 milyon dolara ulaştı

Sn. Cumhurbaşkanımızın Ocak 2017 ayında Mozambik'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında, karşılıklı ve yoğun talep üzerine, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda düzenlenen Mozambik Ticaret Heyeti, 11 Mayıs 2017 tarihinde, Mozambik'in başkenti Maputo'da AFECC Gloria Hotel-Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Söz konusu heyete, Meclisimizi temsilen Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Sn. Rahmi İncetan başkanlık etti.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı Türkiye-Mozambik İş Forumu, yerel saat ile 09.30'da, T.C. Maputo Ticaret Müşaviri Sn. Ahmet M. Yener'in açılış konuşması ile başladı. Forumun moderatörlüğünü de yapan Sn. Yener, konuşmasında özetle; 2016 yılında Meclisimiz organizasyonunda düzenlenen Mozambik Ticaret Heyeti'nin iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine oldukça katkıda bulunduğunu, heyet sonrasında Mozambikli iş insanlarının da ülkemize gelerek yeni iş bağlantıları kurduklarını, iki tarafın ortak katkılarıyla ticaretin gerçek potansiyeline ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

Sn. Yener konuşmasının devamında iki ülke arasındaki dış ticaret verileri hakkında bilgi vererek, Mozambik'in bilhassa inşaat, enerji, turizm, madencilik ve lojistik sektörlerinde ihracat ve yatırım için yüksek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Sn. Cumhurbaşkanımızın 2017 Ocak ayındaki Mozambik ziyareti kapsamında, karşılıklı ticaret anlaşmalarının altyapısının da oluşturulduğunu dile getiren Yener, son 10 yılda ortalama %7'nin üstünde büyüme kaydetmekle birlikte ekonomisi tamamen ithalata bağımlı olan Mozambik'in, Türkiye markası ve Türk ürünlerine oldukça ilgi gösterdiğini, bölgede avantajlı konumda bulunan Güney Afrika ve Çin'e rağmen ülkemizin Mozambik pazarında kısa sürede ciddi bir pay yakalamasını umduğunu iletti.

T.C. Maputo Büyükelçimiz Sn. Zeynep Kızıltan ise yaptığı konuşmada,  2016 yılı içerisinde karşılıklı ticaret heyetlerinin ardından Türkiye ve Mozambik ekonomik ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığını, Mozambik'in Nisan 2017 ayı içerisinde Antalya'da düzenlenen Afrika Birliği Tarım Forumu'na Tarım Bakanı düzeyinde katılım gösterdiğini, iki ülkenin “kazan-kazan” prensibi çerçevesinde hareket ederek ticaret hacmini çok daha üst seviyelere çıkaracağını umduğunu belirtti.

Konuşmasının devamında 2017 başında ülkemiz ile Mozambik arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin detaylar veren Büyükelçimiz, Hükümetimizin başlattığı “Afrika Açılımı” politikasıyla iki ülke ilişkilerinin oldukça geliştiğini, Sn. Cumhurbaşkanımızın Mozambik ziyaretinde de deklare ettiği üzere, kısa dönemde 150 milyon dolar, uzun dönemde ise 500 milyon dolarlık ihracat hedefini yakalamak adına yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Mozambik'in potansiyel sektörleri hakkında da detay bilgiler veren Büyükelçimiz, ülkenin büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğuna ve ikili ilişkilerin gelişimine Meclisimizin ve THY'nin oldukça katkı sağladığını ayrıca vurguladı.

Büyükelçimizin ardından kürsüye çıkan Mozambik Ekonomik Kuruluşları Konfederasyonu (CTA) Başkan Yardımcısı Agostinho Vuma da, ikili ticaretin çok daha iyi yerlere gelmesi için, bu tür ticaret heyetlerinin sıklaştırılmasını hedeflediklerini belirtti. Vuma konuşmasının devamında, Mozambik'in et ve tavuk mamulleri ile muz ve kaju gibi tarım ürünlerinde yüksek potansiyel barındırdığını dile getirerek,  bilhassa eczacılık sektöründe yatırım ve ithalat için Türk iş insanlarını ülkelerine davet etti.

Heyet Başkanımız Sn. Rahmi İncetan, yaptığı konuşmada Meclisimizi ve faaliyetlerimizi tanıtarak, ülkemizin Afrika politikası kapsamında Mozambik'e özel bir önem atfettiğini belirtti. Karşılıklı dış ticaret göstergelerini detayları ile aktaran Sn. İncetan, 2006 yılında 23 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2016 yılında 115 milyon dolara ulaştığını, özellikle 2011 ve 2012 yıllarında bu rakamın 180 milyon dolar seviyelerine çıktığını ifade etti.

Ülkemizin, prefabrik yapılar, elektrikli ocak ve fırınlar, demir-çelik çubuk ve barlar, canlı maya ihracatında üst sıralarda yer aldığını belirten İncetan, Mozambik'ten ise tütün, alüminyum ve bitümenli taş kömürü ithal ettiğimizi aktardı. Sn. İncetan, karşılıklı tecrübelerin aktarılması suretiyle ticaretin artırılacağının altını çizerek konuşmasını noktaladı.

Son olarak kürsüye çıkan Mozambik Yatırım Teşvik Merkezi (CPI) Başkan Yardımcısı Godinho Alves ise, kısa konuşmasının ardından yaptığı sunumda, Mozambik'in vergi sistemi, vergi teşvikleri, ikili ticaret anlaşmaları/sözleşmeleri, iş ve yatırım fırsatları, tarım sektörünün avantajları, tarım ürünleri ve zincir markaları, üretimi, öncelikli endüstriler, alternatif ve yenilebilir enerji projelerini, turizm, ulaşım ve potansiyel endüstri merkezleri ve detayları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye-Mozambik İş Forumu, karşılıklı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Ticaret heyetimizin ikili iş görüşmeleri (B2B) faslına ise oldukça fazla katılım sağlandı. Toplamda 25 firmamıza karşılık, 250'ye yakın Mozambikli firmanın katılım gösterdiği etkinlik boyunca yaklaşık 750 iş görüşmesi gerçekleştirildi. Söz konusu görüşmelerin, gerek yerli firmalarımız, gerek ise Mozambikli firmalar nezdinde oldukça başarılı geçtiği gözlemlenmekle birlikte, her iki taraftan firma temsilcileri, organizasyonun başarısı bağlamında Meclisimize ayrıca teşekkürlerini iletti.

Bu sayfa 12 Mayıs 2017 Cuma tarihinde yayınlanmıştır.