Nijerya Ticaret Heyetimize Rekor Düzeyde İlgi

İhracatçılarımıza Nijerya'da Rekor Düzeyde İlgi

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda düzenlenen Nijerya Ticaret Heyeti, ülkenin ticari başkenti Lagos'ta gerçekleştirildi. Heyet kapsamında düzenlenen Türkiye-Nijerya İş Forumu ve ikili iş görüşmelerine Nijerya iş insanları rekor düzeyde ilgi gösterdi.

Nijerya Ticaret Heyeti'ne, elektrik-elektronik, yazılım ve bilişim, telekomünikasyon, bankacılık ve finans, demir ve demir dışı metaller, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi ürünler, ilaç sanayi, inşaat malzemeleri, otomotiv sanayi, enerji, orman ürünleri, deri, plastik, hazır giyim, gıda, kozmetik, spor ürünleri, hububat, ambalaj ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren 34 firmadan 37 Türk iş insanı katıldı.

Türkiye-Nijerya İş Forumu'nda, Nijerya Sanayi, Madencilik ve Tarım Odaları Birliği (NACCIMA) ve Lagos Sanayi ve Ticaret Odası (LCCI) partner kuruluşlarımız oldu.  Lagos Eko Hotels'de gerçekleştirilen forum, NACCIMA Genel Müdürü, Büyükelçi Ayoola Olukanni'nin açılış konuşmasıyla başladı.

Büyükelçi Olukanni, Türk iş insanlarını ağırlamaktan onur duyduklarını ifade ederek,  Nijerya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin oldukça olumlu seyirde devam ettiğini belirtti.

Türkiye ve Nijerya'nın ticaret ve ekonomide olduğu kadar, tarihsel köklü bağlara sahip olduğunu da belirten Büyükelçi, ülkemizin Nijerya'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kendilerine oldukça değerli yardımlarda bulunduğunu dile getirdi.

Olukanni: “Türkiye ve Nijerya ticarette ürün çeşitliliğini artırmalı ”

İki ülke arasındaki ticaretin yoğunlaştırılmasının gerektiğinin altını çizen Olukanni, ülkelerin birbirine ikame çok sayıda üründe uzmanlaştığını belirterek “Türkiye ve Nijerya ticarette ürün çeşitliliğini artırmalı” diye konuştu.

Forumun devamında gerçekleştirilen, Türkiye ekonomisinin gelişimini, yatırım ve ticaret fırsatlarını anlatan ve Meclisimizi tanıtan video gösterimi ise salondan büyük alkış ve beğeni topladı.

Forumun devamında, Lagos Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Soboma Ajumogobia da bir konuşma yaparak, ülkemizin AB'ye yakınlığı ve jeo-stratejik konumu itibarıyla ticaret ve yatırım için dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Ajumogobia, ülkemizin bilhassa tekstil, otomobil ve mobilya sektörlerinde önemli bir ihracat potansiyeli olduğunu da vurguladı.

Nijerya'da faaliyet gösteren 35 yerleşik Türk firması olduğunu aktaran Ajumogobia, Türkiye ve Nijerya arasındaki doğrudan yatırım fırsatlarından ve potansiyel sektörlerinden de ayrıca bahsetti.

Son olarak kürsüye çıkan Türkiye-Nijerya İş Konseyi Başkanı Osman AKSOY ise, Nijerya'nın dinamik yapısı ve barındırdığı potansiyel itibarıyla Afrika'nın en önemli pazarlarından biri olduğunu dile getirerek ülkenin, bilhassa gıda, inşaat, müteahhitlik, ve enerji sektörlerinde çok büyük potansiyeli olduğunun önemle altını çizdi ve Meclisimize, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişiminde oynadığı rol ve organizasyondaki başarısı dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

TİM-LCCI İşbirliği: MOU imzalandı

Konuşmaların bitmesinin ardından,  TİM ve LCCI arasındaki ilişkilerin artırılmasını teminen iki kurum arasında İyi Niyet Anlaşması/Mutabakat Zaptı (MOU) imzalandı.

Hediye merasimi ve toplu fotoğraf çekimi ile birlikte sona eren Türkiye-Nijerya İş Forumu'nun ardından başlayan ikili iş görüşmelerinde ise, 34 firmadan 37 iş insanımız ile 350 Nijeryalı firma arasında 1000'e yakın iş görüşmesi gerçekleştirildi. Heyete katılan tüm ihracatçılarımız, ikili iş görüşmeler sonunda oldukça memnun olduklarını ayrıca dile getirdi.

İlgili Fotoğraflar