Orta Amerika'nın yükselen pazarı Panama'da ihracatçılarımıza yoğun ilgi

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda 24-29 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenen Panama-Kosta Rika Ticaret Heyeti'nin Panama ayağı, ülkenin başkenti Panama City'de gerçekleştirildi.

Panama Ticaret Heyetine, demir-çelik, gıda, inşaat/yapı, tekstil ve hazır giyim, elektrik-elektronik, ağaç mamulleri-orman ürünleri ve kimyevi ürünler sektörlerinden 20 Türk işadamı/işkadını katıldı. Heyete, Meclis Başkan Vekili Sn. Mustafa ÇIKRIKÇIOĞLU başkanlık etti.

Yaklaşık 100 kişinin iştirakiyle düzenlenen Panama İş Forumu'nun moderatörlüğünü, Panama'nın iş dünyası ve ticaret diplomasisinde oldukça etkin ve önemli bir konumda bulunan, Panama Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (PANACAMARA - CCIAP) Yönetim Kurulu Üyesi ve Oda Sözcüsü Jose GARCIA gerçekleştirdi.

Sn. GARCIA'nın açılış takdimi ile başlayan forumda ilk sözü, PANACAMARA Ekonomi İşler Direktörü Manuel FERREIRA aldı. Heyetimizi Panama'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten FERREIRA, konuşmasının devamında Panama'nın ekonomisine ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.

Türk ve Panamalı iş insanları, sunum kapsamında; Panama'nın Orta Amerika'daki ve dünya genelindeki iş yapma kolaylığı, şeffaflık ve rekabet endeksleri, milli geliri, doğrudan yabancı yatırım değerleri, serbest ticaret anlaşmaları, genel dış ticaret verileri, Türkiye ile olan ticaret hacmi, potansiyel sektörler, ulaşım ve lojistik fırsatları ve büyük firmaları hakkında bilgilendirildi. Panama Kanalı, Colon Serbest Ticaret Bölgesi ve diğer önemli projelere ilişkin detaylı bilgiler de sunum dâhilinde yer aldı.

FERREIRA'nın ardından, Türkiye'nin genel ekonomisi, dış ticareti ve TİM'in faaliyetlerinin yer aldığı yeni tanıtım filmi, ilk defa bir ticaret heyetinde katılımcılara sunuldu. Büyük bir ilgi ve merakla izlenen sinevizyon gösterisi, salondan büyük alkış aldı.

Tanıtım filminin ardından kürsüyü teşrif eden Sn. ÇIKRIKÇIOĞLU ise, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik ve ticari gelişimine vurgular yaptı.

ÇIKRIKÇIOĞLU, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17., Avrupa'nın ise en büyük 6. Ekonomisi olduğunu ifade ederek, beyaz eşya ve çelik sektörlerindeki ticaret hacmimizin ve marka değerimizin dünya standartlarının oldukça üzerinde olduğunu, Avrupa'da beyaz eşya üretiminde ilk sırada yer aldığımızı, inşaat çeliği uzun mamulü üretiminde dünya birincisi olduğumuzu dile getirdi.

Panama'nın dünya ticaretindeki stratejik önemine de vurgu yapan ÇIKRIKÇIOĞLU, 2006 yılında bu yana sürdürülen Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı çerçevesinde Meclisimizin, Panama ve bölge ülkelerine oldukça önem verdiğini, Panama'nın son yıllarda büyük bir ticari atılım gerçekleştirdiğini, Panama Kanalı ve kanal geliştirme projesinin dünya ticareti için çok büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

2013 yılına kıyasla 2016 yılı içerisinde bariz bir daralma yaşanan Panama ile dış ticaretini eski seviyesine ulaştırmanın hedeflendiğini ifade eden Sn. ÇIKRIKÇIOĞLU, geçtiğimiz sene büyük bir başarı ile sonuçlanan Panama temaslarımızın ardından söz konusu forumumuz ve devamındaki ikili iş görüşmelerimizin de iki ülke ticaretine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Son olarak kürsüyü teşrif eden T.C. Panama Büyükelçisi Sn. Deniz ÖZMEN ise, TİM'e teşekkür ederek başladığı konuşmasının devamında katılımcılarımıza bilhassa Colon Serbest Ticaret Bölgesi'nin fırsatları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Orta ve Latin Amerika'nın tüm ticaretinin Colon Serbest Bölgesi üzerinden yürüdüğünü belirten Sayın Büyükelçi, vergi muafiyeti olan bölgenin Türk ihracatçı ve yatırımcılara büyük bir avantajlar sağlayacağını, bölgenin keşfinin ülkemizin Kuzey ve Güney Amerika ile olan ticaret hacmini ciddi derecede artıracağını ifade etti.

Karşı taraftan 70 firmanın iştirak ettiği ikili iş görüşmelerinde, firmalarımız ve Panama firmaları arasında yaklaşık 250 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Fotoğrafları indirmek için tıklayınız.