Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

Süper Teşvik olarak adlandırılan Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı. Törende sertifika almaya hak kazanan 19 firmanın 23 projesine teşvik belgesi verildi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ihracat ve ekonomiye ciddi katkı sağlayacağı beklenen Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Sertifika almaya hak kazan 19 firmanın 23 projesine Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin birer konuşma yaptığı törene kamu ve iş dünyasından iki bin kişi katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi?

Törende katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elini taşın altına koyan iş dünyamızın temsilcileriyle omuz omuza ülkemizi hedeflerine ulaştırana kadar durmayacağız. Atalarımız, 'at binenin, kılıç kuşananın' der. Biz bu anlayışla ülkemizi yönetirken, aynı yaklaşımla yatırım yapan üreten iş dünyamızı da takdirle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yatırımlar sayesinde, 34 bin 111 doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdamın ortaya çıkacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, firma sahiplerine ve yöneticilerine, Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine, hedeflerine doğru ilerlemesine sağladıkları katkılar dolayısıyla teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yatırımlar aracılığıyla ihracata 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlanırken, ithalatın da 12 milyar 312 milyon dolar azalacağını belirtti ve geçen yıl 47 milyar dolara ulaşan cari açıkta 19 milyar dolarlık bir iyileşme yaşanacağını kaydetti.

Yüksek teknolojiye dayalı yatırımın çok ciddi sermaye, çok büyük kapasite, etkili araştırma geliştirme ve bunun yanında inovasyon, bunlarla birlikte ihracat anlamına geldiğini, bunlar için de geçmişte örneği görülmeyen, daha önce hiç düşünülmemiş, uygulanmamış ve sağlanmamış teşviklere ihtiyaç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelecekte cari açık, yüksek faiz, borç prangasından kurtulmak için bugünden bu tedbirleri almak mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım: Ülkemizin rekabet gücü artacak

Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye yatırıma, ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir" diye konuştu.

Yıldırım, "2017 yılının yatırımlarda yüzde 81 oranında bir artışla kapattık. Şimdi ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesi ile taçlandırmak. Burada en önemli aracımız kendi kaynaklarımız ile sağlamak olacak. Biz Türkiye olarak Sanayi 4.0 sürecini ıskalamamak sürecindeyiz. Zamanın ruhunu en iyi okumak zorundayız. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak" değerlendirmesini yaptı. Yıldırım, "Son 16 yılda ülkemiz yabancı doğrudan yatırımda 180 milyar doların üzerine çıktı" bilgisini paylaştı.

"Bu pakette birçok yenilikler var" diyen Yıldırım şunları söyledi: "Bu paket 135 milyar TL yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan 134 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyar lira üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağladığı yararların yanı sıra cari açığı da 19 milyar lira azaltacak bir proje paketi. Kısacası bu projeler hayata geçtiğinde cari açığımız, ihracat artışı ve ithalattaki azalma dolasıyla 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye'de yatırımın sürdüğüne işaret

Törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yatırıma katılan şirketlerin çoğu ya yabancı ya da yabancı ortaklı. Bu da Türkiye'ye yatırımın sürdüğünü gösteriyor" dedi.

Türkiye'nin, bir yandan altyapı seferberliği gerçekleştirirken diğer yandan milli gelirini 850 milyar doların, ihracatını da 160 milyar doların üzerine çıkarmayı, böylelikle dünyanın 17. büyük ekonomisi olmayı başardığına dikkati çeken Zeybekci, "Enerji ve ham madde kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, bilgi, teknoloji, marka, patent haklarının başkasına ait olduğu, tüketim alışkanlıkları başkaları tarafından belirlenen, dağıtım kanalları başkalarının kontrolünde ve finans imkanları başkalarının ellerinde olan bir ekonomi ortamında, Türk mucizesini başarmanın sihirli formülü, milletin kesintisiz iktidarı ve Cumhurbaşkanımızın yılmak bilmeyen liderliği ve azmiydi" ifadesini kulladı.

Sanayi devriminden beri, Türkiye'de yüksek ve orta-yüksek teknolojide yatırımların yeterince yapılamadığını belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

"Sonuç olarak teknoloji seviyesi yüksek ürünleri, enerji, ham madde ve ara malını her daim dışarıdan almış ve sonuç olarak cari açık vermişiz. İşte bu kısır döngüyü kırmak, önemli bir adımın atıldığına şahitlik etmek için buradayız. Dünya her alanda bir teknoloji devrimi yaşıyor. Bu devrimi kaçırmamak için Proje Bazlı Teşvik Sistemi, Türkiye'nin global ekonomide etken ve güçlü bir şekilde 'Ben de varım.' cevabıdır."

Zeybekci: "Yıl sonunda yeni rekora ulaşacağız"

Türkiye'ye 200 yıldır fasoncu bir ekonomi düzeninin dayatıldığını vurgulayan Zeybekci, ülkenin dış ticaret açığını meydana getiren sektörleri tek tek incelediklerini söyledi. Zeybekci, sektörleri belirleyip, yatırımcılarla tek tek görüşerek her birine özel teşvikler tasarladıklarına dikkati çekerek, "Uygulamada olan teşvik sisteminde yıllık ortalama teşvik verdiğimiz yatırım tutarı 97 milyar lirayken, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nde sadece son 6 ayda mevcut teşviklere ilave olarak 135 milyar liralık dev yatırımı destekliyoruz." dedi.

Zeybekci, teşvik belgelerinin dağıtım programlarını daha önce iki kez iptal etmek zorunda kaldıklarını hatırlatarak, teşvik tutarlarının ilk programda 95 milyar lira iken ikinci programda 115 milyar liraya ve üçüncü programda 135 milyar liraya çıktığını, yıl sonunda ise söz konusu teşvik programında yeni bir rekora ulaşılacağını ifade etti.

Zeybekci: "6 ayda 5 yıllık ilave yol alıyoruz"

Bu yatırımların cari açığa yıllık pozitif etkisinin gelecek 2-3 yılda çok güçlü şekilde hissedileceğini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

"Mevcut teşvik sistemimizle yılda ortalama 2 milyar liralık yüksek teknoloji yatırımına halihazırda teşvik veriyoruz. Bugün ise Proje Bazlı Teşvik Sistemi ile ilave olarak 10 milyar liralık yüksek teknolojili yatırımı teşvik ediyoruz, yani mevcut teşvik sistemimize göre yüksek teknolojili üretimde, sadece 6 ayda 5 yıllık ilave yol almış oluyoruz. Yine dış ticaret açığımızın en önemli bölümünü teşkil eden orta-yüksek teknolojide son 5 yılda yıllık ortalama 9 milyar liralık yatırıma teşvik vermişiz. Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi ile bu rakama ilave olarak sadece 6 ayda 90 milyar liralık yatırımı teşvik ediyoruz yani Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan teknolojide 6 aylık bir sürede ilave 10 yıllık yol alıyoruz. Teşviklerimizin yüzde 10'u yüksek ve orta yüksek teknolojili yatırımlara ayrılırken, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nde teşviklerin yüzde 75'i yüksek ve orta-yüksek teknolojilere tahsis edildi yani muasır medeniyet yolunda artık 8 kat hızlı koşuyoruz."

Zeybekci, yatırımların tamamının doğrudan yabancı yatırım ya da yabancı ortaklı olduğunu vurgulayarak, bunun da Türkiye ekonomisinin, "Türkiye yatırım yapılabilir olmaktan çıkıyor." diyenlere bir yanıtı olduğunu dile getirdi.

Yatırımlar hangi illerde yapılacak?

İstanbul, Sakarya, Malatya, Adana, Hatay, Yalova, Niğde, Kahramanmaraş, Kayseri, İzmir, Siirt, Edirne, Ankara, Bursa, Kırıkkale, Bingöl, Mardin ve Osmaniye.

Hangi firmalar teşvikten faydalanıyor?

BMC'nin 4, SASA'nın 2 projesinin destekleneceği sistem kapsamında 23 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlenecek. Alvi Medica, Assan, Atayurt, CFS, Dow Aksa, Ekore, Ersan, İpek Mobilya, Most Makine, Siirt Bakır, Metcap Enerji, TUSAŞ, Oyak Renault, Yıldız Metalurji, Vestel, Sütaş ve Tosyalı'nın yatırımları teşviklerden yararlandırılacak.

Desteklenecek yatırım konuları

Teşvik belgesi almaya hak kazanan firmaların aşağıda belirtilen üretim konuları stratejik nitelikleri ve teknolojik özellikleri nedeniyle proje bazlı olarak desteklenecek yatırımlar arasında yer alıyor.

• Yenilenebilir Enerji Teknolojileri (Ingot ve hücre üretimi ile entegre güneş paneli üretimi)

• Metalürji Yatırımları (Alüminyum yassı mamul, entegre madencilik, külçe çinko, külçe kurşun, izabe ve katot bakır üretimi vb.)

• Ham Petrol İşleme Rafinerisi

• Petrokimya Ürünleri (Polietilen, Polipropilen, Polimer-Çips, PTA-MEG vb.)

• Karbon Elyaf ve Kompozit Malzeme

• Tıbbi Cihazlar ve Sağlık Teknolojileri (Kateter, stent, kalp kapakçığı üretimi)

• Raylı Sistem Araçları (Hızlı tren, metro vb.)

• Savunma Sanayi Teknolojileri (Muhtelif zırhlı araçlar, muharebe uçağı)

• Motorlu Taşıtlar-Elektronik (Hibrit motor, dizel motor ve batarya üretimi)

• Tarım Teknolojileri Yatırımları (Entegre teknik hayvancılık)

Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80 inci maddesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi”ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar” kapsamında uygulanıyor.

Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon $ tutarındaki, ülkemizin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak desteklenmektedir.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi Kapsamında Sağlanan Destekler

Yukarıda belirtilen amaçlara uygun olduğu tespit edilen ve proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırım projelerine nitelik ve ihtiyaçları doğrultusunda çok çeşitli destek alternatifleri sunuluyor. Bu kapsamda yatırımcılar;

• Vergisel Destekler ( Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası, Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi, Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası),

• İstihdam Destekleri (10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Nitelikli Personel Desteği)

• Finansal Destekler (Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği, Sermaye Katkısı, 10 yıla kadar Enerji Desteği),

• Yatırım Yeri ile ilgili Destekler (Yatırım Yeri Tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi, Altyapı Desteği),

• Diğer Destekler (Kamu Alım Garantisi ve ile İzin, Ruhsat, Tahsis, Lisans ve Tescillerde Kolaylık Getirilmesi) desteklerinden bir veya birden fazlasından yararlanabilecekler.