‘Seferberlik' başladı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığındaki heyet ile 11 Ağustos 2016 Perşembe günü Danimarka'nin başkenti Kopenhang'a gitti.

15 Temmuz sonrasında, iş dünyasıyla birlikte 'seferberlik' başlatarak, dünyaya Türkiye'deki durumu anlatacaklarını ve Türkiye hakkındaki yanlış algıyı düzelteceklerini açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ilk ziyaretini, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı heyet ile geçtiğimiz hafta Danimarka'ya gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Zeybekci'nin, iş dünyası temsilcileriyle Türkiye'nin ikili ticari ve ekonomik ilişkilerinin mevcut durumunu gözden geçirmek, yeni işbirliği olanaklarını tespit etmek, Türkiye'de ve bölgede yaşanan son ticari ve ekonomik gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunmak ve özellikle 15 Temmuz'da yaşanan gelişmeler, mevcut ticari ve ekonomik duruma ilişkin muhatap ülkelerin hükümetleri, iş çevreleri ve basın kuruluşlarına gerekli mesajları vermek üzere ağustos-eylül döneminde çeşitli ülkelere ziyaretler gerçekleştireceği kaydedildi.

Ziyaretlerin ilki kapsamında Zeybekci, Danimarka Dışişleri Bakanı Jensen ile ikili görüşme yaparak, ülkenin önde gelen firmalarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Zeybekci'nin Danimarka basınıyla toplantı düzenlendiği ziyarete TİM ile birlikte TOBB, MÜSİAD, Borsa İstanbul, Türkiye-Danimarka İş Konseyi temsilcileri, Türk iş adamlarından oluşan özel sektör heyeti ile TBMM'de grubu bulunan partilerden milletvekilleri de eşlik etti.  Heyet temaslarının ardından aynı gün yurda döndü.

Bakanlığın açıklamasında, Danimarka-Türkiye arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 1,5 milyar avroya ulaştığı, bu yılın ilk 6 ayında ihracatın yaklaşık 410 milyon avro, ithalatın ise 425 milyon avro olduğu, ayrıca Danimarka'nın Türkiye'de 2002 yılından 2016 yılı Mayıs ayına kadar olan dönemde 349 milyon avroluk doğrudan yatırım gerçekleştirdiği de aktarıldı.

TİM Başkanı Büyükekşi'nin takviminde iş dünyası temsilcileriyle Türkiye'nin ikili ticari ve ekonomik ilişkilerinin mevcut durumunu gözden geçirmek amacıyla düzenlenen seyahatler kapsamında, 16 Ağustos Salı günü Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında Polonya ve ardından Romanya seyahatlerinin olacağı kaydedildi.