TAHRAN'DA AÇILAN TÜRKİYE TİCARET MERKEZİ İLE İRAN'LA TİCARETTE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Türkiye 50 milyar dolarlık hedefle, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yatırımcı ve ihracatçılardan oluşan heyetle İran'a çıkarma yaptı. Türkiye'nin dünyada açacağı 20 ticaret merkezinin ilki, İran'ın başkenti Tahran'da açıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yle İran İletişim Bakanı Mahmut Vaizi, geçen yıl itibarıyla iki ülke arasında 10 milyar dolara ulaşan ikili ticaretin artırılması için hedef yükseltti ve iki tarafın işadamlarına müjdeli haberi verdi.

TİCARET MERKEZİ AÇILDI

Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamındaki ürün sayısı artırılması beklenirken ve serbest ticarete geçilmesi hedefleniyor. Bakan Zeybekci İran'a yaptığı ziyaret kapsamında İran Sanayi ve Maden Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve İran İletişim Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi. Zeybekci burada Tahran'da faaliyete geçecek olan Türkiye Ticaret Merkezi'nin (TTM) açılışını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile beraber gerçekleştirirken, Türkiye-İran İş Forumu'nda bir konuşma yaptı. Görüşmelerde 3 yıl önce imzalanan tercihli ticaret anlaşmasına daha fazla ürünün dahil edilmesi için görüş alışverişinde bulunuldu. Şu an listede iki ülkeden toplam 265 ürün var.

ENGELER KALDIRILMALI

Vaizi'yle basın toplantısı düzenleyen Bakan Zeybekci, 2015 yılında imzalanan TTA'nın sonuçlarının alındığını belirten Zeybekci, ''Ana fikir İran, Türkiye arasında ticaretinin önünde hiçbir engelin olmaması, serbest ticaret anlaşmasının başlaması. Ulaştırma ve gümrüklerdeki engeller kaldırılmalı. TTA'yı devreye soktuk ve sonuçlarının alıyoruz'' dedi.

İHRACAT YÜZDE 39 ARTTI

İki yıl önce yürürlüğe giren TTA ile geçen yıl Türkiye'nin İran'a ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 39 artarak 725 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıktı. Bu yılın ilk 5 ayında İran'a ihracat TTA kapsamındaki ürünlerde yüzde 8 artarak 391 milyon dolara çıktı. TTA kapsamında İran'dan yapılan ithalat ise 2016'da yüzde 42 artarak 32 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

TÜRKİYE - İRAN İŞ FORUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Tahran TTM açılış seremonisinin ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılması ile başlayan Türkiye-İran İş Forumu'nda yaklaşık 200 katılımcı hazır bulundu.

Söz konusu forumda açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ, son 10 yılda İran'a ihracatın artış trendinde olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın 2014 yılında koyduğu karşılıklı 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bu hedef kapsamında, 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile gümrük vergisi indirimine/muafiyetine tabii ürünlerin her geçen yıl artmasının beklendiğinin altını çizen Sn. BÜYÜKEKŞİ, Türkiye Ticaret Merkezleri Projesi'nin ilk durağının Tahran olmasının da, Türkiye'nin İran ile olan ticarete verdiği önemin en büyük göstergesi olduğunu vurguladı.

Konuşmasının devamında Tahran TTM ile ilgili bilgiler veren Başkan Büyükekşi, söz konusu merkez aracılığıyla İran ile ticaretin ivme kazanacağını ve 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin çok daha ilerisine geçileceğini belirtti.

Kürsüyü teşrif eden Bakan ZEYBEKCİ, Türkiye ve İran arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldırmak istediklerini ifade ederek, Tercihli Ticaret Anlaşması ile 265 üründe vergi kolaylığı sağladığını, ancak en büyük hedefin iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuşmasının devamında, İran ve Türkiye,'nin sadece İran'daki veya sadece Türkiye'deki değil, aynı zamanda da üçüncü ülkelerdeki, yani iki ülkenin de kültür coğrafyası dediğimiz üçüncü ülkelerdeki çok büyük iş birliği potansiyelini birlikte değerlendirebilme kabiliyetine sahip iki ülke olduğunun altını çizdi.

Dünyanın birçok bölgesinde açılması planlanan TTM'lerin ülke ekonomisine katkıda bulunacağını belirten Bakan Zeybekci, İran TTM ile ilgili olarak da, “merkezin perakende bir satış noktası olmadığını, distribütörlerin ve firmaların ithalat ve ihracat bağlantılarını gerçekleştirdikleri bir ticaret merkezi olacağını” vurguladı.

Çok sayıda milletvekilinin yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Vekili Sayın Tarık SÖNMEZ, TİM Meclis Başkan Vekilleri Sayın Mustafa ÇIKRIKÇIOĞLU ve Sayın Tahsin ÖZTİRYAKİ, Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ahmet GÜLEÇ, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İsmail GÜLLE ve İKHİB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hikmet TANRIVERDİ'nin de katıldığı iş forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yaptığı konuşmanın ardından sona erdi.

İran Ticaret Heyeti kapsamında düzenlenen ikili iş görüşmelerinde, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, inşaat ve yapı malzemeleri, kimyevi mamuller, elektrik-elektronik ve hizmet, otomotiv endüstrisi başta olmak üzere çok sayıda sektörden 84 firma ve temsilcileri ile İranlı muhatap firmalar arasında, iki gün boyunca çok sayıda karşılıklı iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Bu sayfa 10 Temmuz 2017 Pazartesi tarihinde yayınlanmıştır.