Tayland ile güç birliği sağlanıyor

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda gerçekleştirilen Tayland & Vietnam Ticaret Heyeti'nin Tayland ayağını ilgilendiren kısmı 3 Mayıs 2017'de Tayland'ın başkenti Bangkok'ta Intercontinental Otel'de gerçekleştirdi. Program önce Türkiye - Tayland İş Forumu ile başladı.

İş Forumu'na toplamda 100 kişi katılım gösterirken, ülkemiz adına Meclisimiz Başkan Vekili ve aynı zamanda Heyetimizin Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile  T.C Bangkok Büyükelçiliği I. Müsteşarı Ahmet İdem Akay konuşma yaptılar. Tayland adına ise Tayland - Türkiye İş Konseyi Başkanı Sombat Thiratrakoolchai, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Teşvik Ofisi (OSMEP) Wimonkan Kosumas, FTI'dan Chayoot Sripian ve Uluslararası Ticaret Geliştirme Dairesi (DITP)'den Natpong Boonjing konuştular.

Konuşmalarda Taylandlı yetkililer kurumlarını tanıtan kısa sunumlar yaparken Türkiye ile Tayland arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladılar. Heyetin bu anlamda tam da zamanında düzenlendiğini ifade eden Taylandlı yetkililer 15 - 18 Mayıs'ta 30 Taylandlı firma ile ülkemizi ziyaret edeceklerini belirttiler. Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise iki ülkenin farklı ürün gruplarında uzmanlaştığını, karşılıklı ilişkilerimizi güçlendirerek ticaretimizi artıracağımızı ifade etti. Çıkrıkçıoğlu; Mekanik Cihazlar, Kazanlar ve Aksamları ihracatında Türkiye'nin oldukça başarılı olduğunu 200'den fazla ülkeye bu ürünleri ihraç ettiğimizi ancak bu sektörlerde, Tayland'a yeteri kadar ihracat yapamadığımızı ve bunu arttırmamız gerektiğini belirtti.

Forumun ardından Meclisimiz ile Thai Ticaret Odası arasında bir mutabakat zaptı (MOU) imzalandı. Mutabakat zaptını Meclisimiz Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile Thai Ticaret Odası Yrd. Chusak Chenprayoth imzaladılar ve ardından ikili iş görüşmelerine geçildi. İkili iş görüşmeleri oldukça verimli geçmiş olup 60 Taylandlı iş insanı ile toplam 200 iş görüşmesi gerçekleştirildi.