TİM Başkanı Gülle, genç ihracatçılarımızın sayısını artırmalıyız

TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Yönetimi ve üyeleriyle TİM'de bir araya gelerek, ekonomi, inovasyon, Ar-Ge, girişimcilik ve ihracat gibi konularda istişarelerde bulundu.

Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşen İstişare Toplantısında TÜGİAD Yönetim Kurulu ve üyelerine hitap eden TİM Başkanı Gülle, Türkiye'nin son yıllarda; siyasette, uluslararası ilişkilerde, dış ticarette, kamu diplomasisinde, kısacası idari bilimlerin neredeyse tamamında son yıllarda sergilediği atılımlar, son on beş yılda kişi başına düşen gelirini 3 katına çıkaran ve günümüzde dünyanın 17. büyük ekonomisi olan ülkemizi geçmişte tahmin dahi edemeyeceğimiz bir noktaya taşıdığını ifade etti.

“Ülkemizin tarihten bu yana sergilediği tüm başarılarda olduğu gibi, bu atılımda da genç, girişimci nüfusumuz, bizlere her alanda çok önemli avantajlar sağladı. Bu potansiyelin barındırdığı güç açığa çıktıkça, ülkemizin çok daha ileri seviyelere gelmesi işten bile değil. Verilere baktığımızda, ülkemizde 20 ila 34 yaş arasında 20 milyona yakın gencimiz bulunduğunu görüyoruz. Bu dinamik nüfusumuzun bir kısmı bugün çalıştığı şirketleri geleceğe taşırken, sizlerin de dahil olduğu bir kısım gencimizin de belki derneğimizin de desteği ve yönlendirmesiyle kendi işinin başında istihdama katkı sağlıyor, ihracat yapıyor, katma değer yaratıyor. Bu cesareti sergileyen, bu yola baş koyan tüm gençlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadesinde bulunan Gülle, gençlerimiz arasında işveren olma veya kendi hesabına çalışma oranı, henüz istenilen seviyede olmadığını belirtti.

Genç ihracatçılarımızın sayısını artırmalıyız

34 veya daha düşük yaşa sahip olan gençlerimiz arasında kendi işini yürütenlerin sayısı 1 milyon iken, 35-54 yaş aralığında 3,4 milyon kişi işveren konumunda olduğunu hatırlatan Gülle; “Bu tablo bize şunu anlatıyor; genç insanlarımız arasında iş kurma eğilimini yaymamız, bu cesareti kendilerine aşılamamız, ve onları bu yola teşvik etmemiz çok kritik. Mark Zuckerberg Facebook'u kurduğunda 20 yaşındaydı. Google'ın kurucular arama motorunu sadece 25 yaşında geliştirdi. Genç yeteneklerimizi, enerjilerinin zirvesindeyken bir şeyler yapmaya, değer yaratmaya teşvik edemezsek, güçlü atılımlar yapma olasılığımızı da o ölçüde kaybetmiş oluyoruz. Günümüzde dünyada öne çıkan şirketlerin neredeyse tamamı, sahibi olduğu kişilerin gençken sergiledikleri girişimlerle bir yerlere gelmiş durumda. 50'sinden sonra işe koyulup dünya devi bir marka yaratabilmek,  çok az insanın yaşadığı bir deneyim. Dolayısıyla, bu noktada hem bizlere, hem de sizlere çok büyük görevler düşüyor. Bu ülkede dünya devi marka çıkarma potansiyeli olan gençlerimizi her mecrada bulmak, onları ortaya çıkarmak birincil görevimiz.”

Her zaman yanınızdayız

Genç iş adamları sayısını artırmak ve onları doğru bir şekilde kanalize etmek için derneğin daha fazla gayret göstermesi gerektiğini, her zaman TİM ve ihracatçı birlikleri olarak yanlarında olacaklarını kaydeden Başkan Gülle, “Hem derneğimizin merkez birimleri, hem taşra teşkilatımızın bu konulara çok daha fazla önem vermesi en büyük temennimiz. TİM olarak, İhracatçı Birliklerimiz olarak, hatta Hükümetimizin bu konularda sizlere sonsuz destek vereceğinden şüpheniz olmasın. Gençlerimize ulaşalım. Siz kıymetli genç iş insanlarımız, iş insanı adayı gençlerimize bu başarılarını anlatsın. Üniversitelerde, hatta liselerde bilgilendirme seminerleri düzenleyelim, iş fikri yarışmaları organize edelim, üretimi, ticareti, ihracatı gençlerimize aşılayalım. Bu sayede çok daha iyi yerlere geleceğimiz, ülkemizi çok daha ileri seviyelere taşıyacağımız aşikardır.”

Daha çok ihracat için daha çok çalışmalıyız

TİM ve ihracatçı birlikleri ile derneğin ihracatı ve ihracat bilincini artırmak için birlikte çalışmalar yapabileceklerini vurgulayan Gülle, dernek üyelerinin kaçı ihracatçı, hangi pazarlarda yer alıyor, hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor, bunun detaylı bir haritasını çıkaralım. İhracat yapmayan üyelerimizi mal veya hizmet ihraç eder hale getirmek için faaliyetler düzenleyelim. Pazar çeşitlemesi ihtiyacı olan ihracatçı üyelerimizi akademik temellere dayanan çalışmalarla yeni pazarlara taşıyalım.”

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu ise ev sahipliği için TİM Başkanı İsmail Gülle'ye teşekkür ederek, Türkiye'de genç iş insanlarının sayısını artırmak ve onları ihracata yönlendirmek için çalıştıklarını ifade etti.

TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin'in TİM'in faaliyetleri, ihracat ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, TİM Genel Sekreter Yardımcı Erkan Kaplan ise TİM Ticaret Heyetleri ve Özel Nitelikli VİP Alım Heyeteri hakkında bilgi sundu.