TİM BAŞKANI GÜLLE: IRAK'TA HEM ÜRETİCİ, HEM İHRACATÇI OLABİLİRİZ

Irak geleneksel olarak Türkiye'nin en önemli ihracat noktalarından biri. Ülkeye geçen yıl 7,3 milyar dolar ihracat yapılırken, toplam ihracatımızdan aldığı pay yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Bu potansiyeli yüksek pazarda ihracatçının alanını genişletmek isteyen Ticaret Bakanlığı ve TİM, çalışmalarını yoğunlaştırdı. 20 Haziran 2019'da Bağdat'ta düzenlenen Türkiye-Irak İş Forumu'na üst düzey katılım gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, forumun iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi için her seviyede ortaya konulan kararlı iradenin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Başbakan Adil Abdulmehdi'nin Türkiye'yi ziyaretlerinin ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Pekcan, Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani ile de ikili ticareti geliştirmek amacıyla yakın iş birliği içinde olduklarını aktardı.

Irak en çok Türkiye'den alım yapıyor

Pekcan, iki ülkenin Cumhurbaşkanları tarafından 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması hedefinin ortaya konulduğunu vurguladı. Pekcan, şöyle konuştu:“Ticaretin önündeki tüm zorlukları kaldırıp, Türkiye ve Irak arasındaki ticareti, müteahhitlik ve yatırım ilişkilerini tarihin en parlak dönemine taşımalıyız. Irak'ın en çok ithalat yaptığı ülke Türkiye. 2019'un ilk beş ayında, Irak'a ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4, Irak'tan ithalatımız ise yüzde 29,6 arttı. Bu rakamlar karşılıklı ticari ilişkilerimizin artmasına verdiğimiz önemin göstergesidir.”

Irak Cumhurbaşkanı Salih ile Başbakan Abdulmehdi ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde ilave vergiler, yasak kapsamındaki ürünleri ele aldıklarını, iş adamlarının karşılaştıkları zorlukları ilettiklerini aktaran Pekcan, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı, Petrol Bakanlığı ve Elektrik Bakanlığındaki makine alımlarında sadece ABD, AB ve Japonya ürünlerinin kabul edilmesi şartının değiştirilmesini talep ettiklerini anlattı.

Irak'ın yanında olmaya devam edeceğiz

Irak'ın yeniden kalkınma ve imar sürecine girdiğine dikkati çeken Pekcan, şunları kaydetti: “Devletimiz, Irak'ın geçmişteki zor günlerinde olduğu gibi her zaman yanında olmaya devam edecektir. Irak'ın yeniden imarına yönelik güçlü desteğimizin bir göstergesi olarak, 25 Nisan'da Bağdat'ta Türkiye Müteahhitler Birliği ve Irak Müteahhitler Federasyonu iş birliğiyle Irak'ın Yeniden İmarı Forumu'nu gerçekleştirdik.

Benzer bir forumun İstanbul'da da yapılmasını öngörüyoruz. Irak'ın üretim kabiliyetinin artması noktasında Türkiye, Irak için her türlü desteği vermeye hazırdır.” Pekcan, THY'nin Bağdat, Basra, Necef, Erbil, Süleymaniye olmak üzere Irak'ta beş noktaya uçtuğunu, dört Türk bankasının da Irak'ta faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Pekcan, transit geçişlere izin verilmesi ve iki ülke arasında yeni gümrük kapılarının açılmasının artan ticaret hacmine ve Irak'ın kalkınmasına hizmet edeceğini söyledi.

Ürün çeşitliliği artmalı

TİM Başkanı İsmail Gülle ise, yılın ilk çeyreğinde Irak ile ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaştığını belirterek, “İnşallah bu yıl 12 milyar doları aşacak, 2020'de ise 20 milyar dolara daha da yaklaşacağız” dedi. İş dünyası olarak karşılıklı ticaret hacminin artırılması için sahada büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Gülle, Türkiye'nin geçen yıl 168 milyar dolarlık ihracatla dünyada 31'inci, Irak'ın da 100 milyar dolarlık ihracatla 37'nci sırada yer aldığını anımsatarak, iki ülkenin ticarette ağırlığı dikkate alındığında ticari potansiyelin de yüksek olduğunu belirtti. Ticari ilişkileri zenginleştirmek adına daha fazla iş birliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gülle şunları kaydetti: “Ticarete konu ürün çeşitliliğimizi artırmalıyız. Irak'ın ülkemize ihracatında hacmin önemli bir bölümünün altın ve petrol ürünleri olduğunu görüyoruz; ancak Irak'ın dünyaya ihraç ettiği bazı gıda ürünlerinde ve kimyasallarda, Türkiye pazarındaki varlığı son derece sınırlı.

Türkiye'nin tüm dünyaya ihraç ettiği ve Irak'ın Çin, Hindistan, ABD, Kore gibi ülkelerden ithal ettiği, ancak ülkemizden ithalatı sınırlı birçok ürün söz konusu. İki ülkenin iş dünyasının temsilcileri olarak, ticaretimizi daha ileri taşıyabilmek için, kazan-kazan stratejisi doğrultusunda, çalışma grupları oluşturarak bu ürünlere yönelik yeni bir yol haritası oluşturabiliriz.”

Komşuluk, sınırdaşlık ve güçlü tarihi bağlar göz önünde bulundurulduğunda, Irak'ın Türkiye'den mal almayı tercih etmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Gülle, “Iraklı kardeşlerimize ve Iraklı firmalara, ürettiğimiz en kaliteli ürünleri, en uygun fiyatlarda tedarik ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz. Irak'ın kalkınmasına ve ticari ikliminin gelişmesine de katkıda bulunmaya hazırız” diye konuştu.