Vietnam Ticaret Heyeti Tamamlandı, Karşılıklı Ticaret Hacmimiz Artacak

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Meclisimiz organizasyonunda düzenlenen Tayland-Vietnam Ticaret Heyeti'nin Vietnam ayağı, 5 Mayıs 2017 tarihinde, Vietnam'mın Ho Chi Minh şehrinde Sheraton Hotel'inde gerçekleştirildi. Heyetimize, Meclisimizi temsilen Meclis Başkan Vekilimiz Mustafa Çıkrıkçıoğlu başkanlık etti.

Yaklaşık 180 kişinin katıldığı Vietnam Ticaret Heyeti, yerel saat ile 09.30'da, Vietnam Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdür Vekili Nguyen The Hung'un açılış konuşması ile başladı. Hung konuşmasında özetle, Vietnam ve Türkiye ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerinin geldiği nokta itibarıyla memnuniyet verici olduğundan bahsederek, iki ülke arasındaki ticaret verilerine ilişkin genel bilgiler verdi. Hung, Vietnam'ın söz konusu rakamların iki ülke arasındaki ticaret potansiyelini yansıtmadığını belirterek, ticaret heyetleri vesilesiyle ticaret hacmini artırmayı amaçladıklarını, bu kapsamda 2014 yılında Vietnam'da düzenlenen I. Türk Ürünleri İhraç Fuarı'na yaklaşık 30 firmanın iştirak ettiğini sözlerine ekledi.

Hung, ülkemiz ile geliştirilen ticari ilişkilerde genel olarak Meclisimiz ile işbirliği içerisinde olmaktan onur duyduklarını ifade ederek, bilhassa tarım, tarımsal makine, çelik ve deniz ürünleri sektöründe kurulacak iş ilişkilerinin gelecek dönem için umut vaat ettiğini ifade etti.

Heyet Başkanımız Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise konuşmasında özetle, Meclisimiz ve faaliyetlerinden söz ederek, potansiyel ihracat ürünlerimiz ve başlıca sektörlerimiz hakkında bilgiler verdi.  Başkan Çıkrıkçıoğlu ticaret hacmindeki dengesizliğe de vurgu yaparak, bu tür ticaret heyetleri vasıtasıyla karşılıklı ticaretin hedeflenen seviyeye ulaşacağı yönündeki beklentilerini aktardı. Son olarak, Vietnam'ın ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) üyeliğinin ülkemiz için stratejik önemine atıf yapan Çıkrıkçıoğlu, Türkiye ve Vietnam'ın coğrafi konumları itibarıyla bölgesel pazarlara açılımda karşılıklı olarak kilit rol oynadığını belirtti.

Heyet, Meclisimiz ile Vietnam Sanayi ve Ticaret Odası arasında mutabakat zaptı (MOU) imzalanması ile devam etmiş olup karşılıklı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından ise ikili iş görüşmelerine geçildi. Öte yandan, forum öncesinde/sırasında, devamlı surette Meclisimizin faaliyetlerinin sunulduğu görsel ve “Turkey Discover the Potential” tanıtım videosunun sinevizyon gösterimi yapıldı.

Forum sonrasında, Heyet Başkanımız Çıkrıkçıoğlu ve VSTO Genel Müdür Vekili Hung arasında ikili bir özel görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede özetle; Türkiye ile Vietnam arasındaki tarihsel bağların ikili siyasi ve ekonomik ilişkilere olumlu yönde yansıması, Vietnam'ın tarım ürünlerinde ithalat vergisini kaldırmasının Türk ihracatçılar için büyük bir fırsat yaratması ve en kısa zamanda Türkiye'de de bir ticaret heyeti düzenlenmesi gibi konularda karşılıklı görüşlerini beyan ettiler. Ek olarak, Vietnam'ın tarım ithalatının büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, tarım sektöründeki Türk firmaları için özel ve ayrı bir heyet düzenlenmesi ve ülkemizin inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve katma değerli ürünler konusunda spesifik bir çok projeye imza atması gibi konularda görüşüldü.

Görüşmenin devamında, Heyet katılımcılarımız arasında yer alan Birlik Başkanlarımız ve THY Vietnam Ülke Müdürü de görüşmeye iştirak ederek, iştigal alanları ve sektörleri konusunda, Sn. Hung'u ayrıca bilgilendirdiler.

Son olarak, Türkiye ile Vietnam'ın karşılıklı uyguladığı vize politikasının, iş ilişkilerini yavaşlattığı ifade edilerek, bu konuda hükümetler arasında yapılacak bir mutabakat çerçevesinde ikili ticaretin çok daha iyi yerlere gelebileceği belirtildi. (Türkiye ve Vietnam, umuma mahsus pasaportlarda birbirine karşılıklı vize uygulamakta olup, bilhassa Vietnam tarafı, vize konusunda ülkemize kıyasla oldukça yavaş hareket etmektedir.)

Tayland-Vietnam Ticaret Heyeti ve Türkiye-Vietnam İş Forumu, yerel saat ile 14.00 sularında sona ermiş olup,  140 Vietnamlı firmanın katıldığı etkinlik kapsamında yaklaşık 330 ikili iş görüşmesi gerçekleştirilmiştir. İş forumu sonrasında, firmaların tarafımıza oldukça olumlu yönde dönüş yapması ise, meclisimizce memnuniyetle karşılandı.

Bu sayfa en son 5 Mayıs 2017 Cuma tarihinde güncellenmiştir.