İhracatta iş günü başına en iyi performans

Dünya ticaretindeki daralma devam ederken ülkemiz ihracatı diğer ülkelere göre daha başarılı bir grafik sergiliyor. Eylül ayında Türkiye ihracatı 9 günlük bayram tatilinin negatif etkisiyle 0,8 azalarak 10 milyar 452 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 2,7 azalışla 95 milyar 746 milyon dolar ihracat yapılırken, son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 4,3 azalışla 130 milyar 921 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracat, Eylül ayında kilogram bazında yüzde 9 oranında artarken, yılın ilk 9 aylık döneminde ise yüzde 5 oranında artış gösterdi.

AB'nin payı yükseldi

İhracat pazarlarımızı incelediğimizde Eylül ayında 119 ülke ve bölgeye ihracatı
mız artarken, 114 ülke ve bölgeye ihracatımız azaldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkede ise Almanya'ya yüzde 2,9, İtalya'ya yüzde 10,4 artış; İngiltere'ye yüzde 13,8, Irak'a yüzde 5,1 ve ABD'ye de yüzde 7,8 düşüş yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da en yüksek ihracat artışı yüzde 80,2 ile Bulgaristan'da gerçekleşti. Bunu 36,8 artışla İran izledi.
Eylül ayında ihracatımız ülke grubu bazında, Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 3, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 0,6arttı. Yılın ilk 9 ayında ise Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 5,4 ve Kuzey Amerika'da yüzde 2,3 oranlarında arttı. Toplam ihracatımızda AB'nin payının geçen sene Eylül ayında yüzde 49'dan bu sene yüzde 51'e yükselmesi dikkat çekti.

Eylül'de ihracat değeri tatmin edici

İhracatın Eylül ayında artış kaydedememesinin ana sebebinin Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı perşembe günü başlarken bu yıl pazartesi günü başladı. 9 günlük bir Kurban Bayramı tatili yaşadık. Hafta sonlarını da dâhil edersek ayın yüzde 40'ını tatil ile geçirdik. Buna rağmen ihracat değeri oldukça tatmin edici” dedi. Kurban Bayramı tatilinin etkisine de değinen Büyükekşi “bayramın ilk günü geçen seneki gibi Perşembe gününe denk gelse idi, bu ay ihracatımız yüzde 9 artış kaydedecekti. 2016'nın kalan 3 ayında bu performansla devam edersek 150 milyar dolar ihracatı rahatlıkla yakalayabiliriz” dedi. Bayram tatili etkisine rağmen gelen ihracat rakamının bir başarı olarak algılanması gerektiğini kaydeden Büyükekşi “Bu yıl Eylül ayında çalışma günü başına gerçekleştirilen ihracat 2016'nın en iyi performansı olarak karşımıza çıkıyor. Ocak ayında çalışma günü başına günlük ihracat 366 milyon dolar iken Eylül'de bu rakam 479 milyon dolar oldu. Aylık ihracat rakamının detaylarına indiğimizde Ağustos ve Eylül'de ihracatımızda yönün yukarı döndüğünü net olarak söyleyebiliriz.” dedi.

Ekonomimize yönelik saldırıları bertaraf etmek için çalışıyoruz

TİM Başkanı “Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ülkemize yönelik saldırılar çok farklı mecralar üzerinden yürütülüyor. Bunlardan biri de ekonomi. Ancak bu ülkenin ihracatçıları olarak bizler, tüm gayretimizle özellikle ekonomimize yönelik bu saldırıları bertaraf etmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.” dedi. Bu bağlamda dünya ticaretinin seyrini de değerlendiren Büyükekşi, şu açıklamayı yaptı: “Dünya ticaretindeki daralma devam ediyor.  2016 yılı Temmuz ayında dünya toplam ticareti yüzde 5,4 daralma ile 8,4 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 2015'te bu rakam 8,9 trilyon dolar idi. Bunların yanında İngiltere'nin ihracatında Temmuz'da yüzde 11,7 Çin'in ihracatında yüzde 7,3 ve ABD'nin ihracatında yüzde 6,4 düşüş gerçekleşti. Ülkemiz ise her şeye rağmen başarılı bir ihracat grafiği sergiliyor” dedi.

İhracatçı geleceğe olumlu bakıyor

2016'nın ihracatçılar için gelecek dönemlere ışık tutacak bir yıl olacağını aktaran Büyükekşi,  “TİM olarak, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmadan oluşan dört temel prensip çerçevesinde ihracatımızı ve dolayısıyla ekonomimizi güçlendirmek için durmadan çalışıyoruz.”

Gittiğimiz her ülke demokrasiyi savunan aziz Türk milletini tebrik ediyor

Türkiye'nin ekonomisine, ihracatına ve demokrasisine olan inancı, gerçekleştirdikleri yurtdışı ziyaretlerde de hissettiklerini aktaran Büyükekşi; “Hain darbe girişimi sonrası Bakanlarımız, AK Parti, CHP ve MHP Milletvekillerimiz, STK temsilcilerimiz ve firma temsilcilerimiz ile ülkemizde yaşanan gerçekleri yurtdışındaki muhataplarımıza anlatmaya devam ediyoruz.

“Rakamlar daha olumlu gelecek”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu ihracatının, hedefin altında gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, "İhracatımızın, hedeflenenin yüzde 10'un çok altında bir gerileme ile gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi. Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) eylül ayına ilişkin açıkladığı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmesinde, Eylül ayı içerisinde Kurban Bayramı'nın gerçekleştiği tarihteki tatil iş gününün kaybedilmesinin dış ticaret rakamlarına yansıdığını söyledi.

Bu iş günü kayıplarının yaşanmaması durumunda Eylül ihracatında yüzde 8 civarında bir artış beklediklerini dile getiren Zeybekci, geçen seneden kaynaklanan dolar/euro paritesinin negatif baz etkisinin ortadan kalkmasıyla Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı rakamlar itibarıyla daha olumlu geleceğini düşündüklerini ifade etti.