İhracatçılar São Paulo'da Brezilyalı Alıcılarla Görüştü
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ve TİM organizasyonuyla São Paulo'da gerçekleştirilen ticaret heyeti kapsamında, Türkiye ile Brezilya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ihracatçılar için yeni iş birliği imkânlarının oluşturulması hedeflendi.
Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla 18-22 Ağustos 2026 tarihleri arasında Brezilya'nın São Paulo şehrine yönelik ticaret heyeti programı gerçekleştirildi.
TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç başkanlığındaki heyette; çelik, hizmet ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinden 19 Türk ihracatçı firmanın 25 temsilcisi yer aldı. Programın açılışına T.C. São Paulo Muavin Konsolosu Buğra Özsaydı, São Paulo Ticaret Odası Dış İlişkiler Özel Danışmanı Mauricio Manfré, T.C. Brezilya Ticaret Müşavirliği ile Türkiye ve Brezilya iş dünyasının temsilcileri katıldı.
“İkili ticaret mevcut potansiyeli yansıtmıyor”
Programın açılışında konuşan TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, 213 milyonu aşkın nüfusu ve 2,3 trilyon dolarlık milli geliriyle Brezilya'nın dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer aldığını belirtti. Brezilya'nın yıllık ithalatının 280 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Güleç, “Bu ithalatın Türkiye'den gelen kısmı binde üç buçuk. Yani potansiyelin çok altındayız.” dedi.
Türkiye'nin 2025 yılında Brezilya'ya 985 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, buna karşılık ithalatın 4,5 milyar dolar olduğunu aktaran Güleç, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 22 seviyesinde kaldığını ifade etti. Güleç, “2012 yılında Brezilya'ya ihracatımız 1 milyar dolardı. Bugün 985 milyon dolar. On üç yılda yerimizde saydık.” değerlendirmesinde bulundu.
Brezilya'ya ihracatta kimyevi maddeler, otomotiv, makine, çelik ve madencilik ürünlerinin öne çıktığını belirten Güleç, 2026'nın ocak-temmuz döneminde ihracatın yüzde 10,1 artarak 626 milyon dolara ulaştığını kaydetti.
“MERCOSUR ile serbest ticaret anlaşması önemli bir eşik”
İki ülke arasındaki ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Güleç, “Bugün bizlere düşen, her sektörde yeni iş birlikleri geliştirmek.” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Brezilya arasında bir ticaret anlaşması bulunmadığına da dikkat çeken Güleç, “MERCOSUR ile bir serbest ticaret anlaşması, potansiyelin önündeki en büyük engeli kaldıracaktır.” dedi.
Brezilyalı firmalar ile 200'e yakın görüşme
Heyet kapsamında düzenlenen B2B görüşmelerine 71 Brezilyalı ithalatçı firma katıldı. Türk ihracatçı firma temsilcileri ile Brezilyalı iş insanları arasında 200'e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.