Daha güzel yarınlara hep beraber
30 Haziran'da gerçekleştirdiğimiz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 25. Genel Kurulu'nda delegelerimizin takdirleri ile seçildiğim TİM Başkanlığı görevinde ilk ayı tamamladım. Bu yolun ne denli zahmetli, ne kadar zorluklarla dolu olduğunun çok iyi farkındayım. Ancak yıllardır Birliklerimizde yürüttüğüm görevler, Sektörler Konseyi'nde faaliyet gösterdiğim sektörü temsilen gerçekleştirdiğim çalışmalar, bu yolda benim için çok kıymetli deneyimler olacak. Başkanlık seçimi sürecinde de her zaman ifade ettiğim gibi, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasında tek kişinin çabası asla yeterli olamaz. İhracatımıza yön verecek kararları alırken Yönetim Kurulumuz ve Sektörler Konseyimizin çok daha aktif bir şekilde çalışması, delegelerimizin sadece Genel Kurul sürecinde değil, çalışmalarda da görev ve sorumluluk üstlenmesi, hedeflere ulaşmamızda en büyük yardımcımız olacak. Bu makamın büyük olması, başarıya giden yolda bizler için çok da elzem değil. Makamın değil hizmetlerin büyümesinin, yaygınlaşmasının, daha fazla firmayı kucaklamasının çok daha faydalı olacağına inanıyorum.
Bu düşüncelerle çıktığımız yolda çok yoğun bir gündem ile karşılaştık. 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan yeni yönetim, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, hepimizin gözleri önünde hayata geçiyor. 9 Temmuz'da Külliye'de Cumhurbaşkanımızın yemin törenine katıldık, ardından açıklanan Kabine ile ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıracak kadroları hep birlikte öğrendik. 12 Temmuz'da TİM'de ilk Sektörler Konseyi toplantımızı gerçekleştirirken, Yönetim Kurulumuzu da bu toplantıda oluşturduk ve çalışmalarımıza başladık. İhracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artıracak, deyim yerinde ise şaha kaldıracak projeleri ivedi olarak değerlendirmeye başladık.
Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren, başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca'yı makamlarında ziyaret ettik. Kendilerine hem hayırlı olsun dileklerimizi ilettik, hem de ihracatımızın önünü açacak projelerimizi anlatarak görüşlerini aldık. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'ın İstanbul'da iş dünyası temsilcileri ile birlikte düzenlediği toplantıda ihracatçılarımız adına söz alarak ekonominin geleceğine ilişkin düşüncelerimizi anlattık. Bakanlarımızı makamlarında ziyaret etmeye Ağustos ayında da devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın Afrika ziyaretlerinde kendilerine eşlik ederek ilk yurtdışı temaslarımızı da gerçekleştirmiş olduk.
Ekonomimizi daha ileri taşıma noktasında, ihracatın ne denli önemli olduğu artık hepimizin malumu. Bu bilinçle, ihracata ilişkin çalışma ve projeler üzerinde titizlikle duruyoruz. Önceki yönetimler döneminde başlayan projeleri çok daha etkin ve kapsayıcı bir hale getirmek için çalışıyoruz. Bunların yanında, yeni projeler de geliştiriyoruz.
Öncelikle, daha fazla firmamızın ihracat ailesine katılması, bizler için son derece önemli. Kalite ve maliyette dünya ile rekabet edebilecek ürünler üreten firmalarımızdan ihracat yapmayanları tespit etmek, bu firmalarımıza mentorlük hizmeti sağlayarak onları ihracata yönlendirmek en çok önem verdiğimiz konular arasında. Yine farklı sektörlerde, farklı illerde, farklı büyüklüklere sahip firmalarımıza sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirerek her firmaya ihtiyaç duyacağı türden hizmet götürmeye gayret edeceğiz. Daha önce hiç fuara katılmamış firmaları tespit ederek bu firmalarımızı fuarlara, ticaret heyetlerine katılmamış firmaları tespit ederek heyetlere götüreceğiz. Yurtdışında daha aktif olabilmek için, Ticaret Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde, ülkemizi ve ürünlerimizi tanıtacak bir kadro kurulabilmesi için mesai harcayacağız. Yine Hükümetimizden gümrükler, lojistik ve Eximbank gibi konular başta olmak üzere, ihracatçılarımızın genel olarak sorun yaşadığı hususlarda çözümler geliştirilmesi için talepte bulunacak, bunun yanında ürün ve ülke bazında yaşanan sorunlar için Bakanlıklarımızla TİM arasındaki koordinasyonu geliştirmeye çalışacağız.